Kürtaj Sonrası Ağrı, Kanama ve İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Anestezili Vakumlu Kürtaj
Hafta içi ve Hafta sonu
7/24 Bilgi ve Randevu
İstanbul İçi Anlaşmalı Klinik ve Hastaneler
Kürtaj Bilgi Gizliliği
Kürtaj Sonrası
Kürtaj sonrası hasta 30-60 dakika arası dinlendirilir. İşlem genel anestezi ile yapılmış ise; normal genel anestezi uygulamasından kaynaklı toparlanma süresi kürtajda da geçerli olacaktır. Kürtaj sonrası; anesteziye bağlı olarak mide bulantısı, halsizlik, bilinçsel eksiklik, sersemlik gibi durumların görülmesi normaldir. Anestezi kaynaklı bu bulguların yanı sıra; kasık bölgesinde hafif-orta derecede ağrı ve kanama da görülebilir. 1-1.5 saat sonra bu bulgular azalacaktır. 1-2 haftaya kadar ufak tefek lekelenmeler görülebilir. Kadın doğum uzmanı doktoru tarafından hastaya dikkat etmesi gerekenler ve kullanması gereken ilaçlar anlatılır.
Kürtaj hakkında kısa youtube videomuzu izleyebilirsiniz.
Kürtaj sonrası riskleri azaltmak için neler yapılabilir?
İlk iki hafta boyunca uygulanması gereken genel uyarılar şunlardır:
Cinsel ilişkiden kaçının.
Tampon yerine hijyenik ped kullanın.
Hiçbir yerde yüzmeyin.
Kürtaj tekrar hamile kalma ve gelecekte normal gebelik yaşama olasılığını etkilemez. Hatta kürtajın sonrasında ilk ilişkide hamile kalma riski yüksektir. Bundan kaçınmak isteniyorsa doğum kontrolü kullanılmalıdır. İşlemin yapıldığı sağlık kurumundan doğru öneriler alınabilir.
Kürtaj sonrası neler olur?
Vakumlu Kürtaj sonrası adet dönemine benzer belirtiler yani ağrılar-kramplar ve vajinal kanama yaşanabilir. Belirtiler 1-15 gün sürebilir. Yavaş iyileşme sürecinde endişelenecek bir şey yoktur, gayet normaldir.
Kürtaj sonrası kanama
Adet dönemine benzer bir kanamadır. Eğer büyük kan pıhtıları geliyor ve 2 saatte en az 2 pet değiştirmek gerekiyorsa bu kürtajın tamamlanmadığına işaret olabilir. Derhal klinik aranmalıdır. İlaçlı kürtajdan sonraysa hafif vajinal kanama 1 ay sürebilir. Kanama durana kadar spor ve ağır fiziksel çalışma dahil hiçbir yorucu aktivitede bulunulmamalıdır.
Kürtaj sonrası adet
Kürtaj sonrası kanama kesildikten 3-6 hafta sonra ilk adet görülür. 6 haftaya kadar adet görülmezse adet söktürücüleri-doğum kontrol hapları kullanılır. Ayrıca rahimde yapışıklık riskine karşı rahim filmi çekilerek kontrol edilir. Bazen hiçbir önemli neden olmaksızın adet kanaması psikolojik etkiyle bağlantılı olarak birkaç ay görülemeyebilir.
Kürtaj sonrasında işime ne kadar sonra dönebilirim?
Kürtaj sonrası 3-5 gün istirahat esastır. Ancak yoğun iş temponuza geri döneminiz zorunluysa kendinizi bedensel olarak aşırı zorlamamak koşuluyla aynı veya ertesi gün çalışmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Kürtajdan sonra ilk adetimi ne zaman göreceğim?
Sonraki ilk 3 haftada (özellikle 3.-5. günler arasında) görülen kanamalar adet kanaması değildir. İlk adet kanaması ortalama olarak uygulama tarihinden sonraki 5. haftada görülür.
Kürtaj sonrası neler yapılmalıdır?
Kürtaj eğer genel anesteziyle yapılmışsa ilk gün için biraz sersemlik hissi, bulantı, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve hafif kanama olması normal kabul edilir. Şikayetler genellikle birkaç saatten sonra azalacaktır.
Kürtajdan sonra belli süreyle 2-10 gün arasında hafif, pıhtısız vajinal kanamalar normaldir. Bazen işlemden sonra hiç kanama görülmeyebilir, bazen de belli sürelerle ara ara kanama şikayetleri olabilir. Genel olarak beklenen kanamanın gittikçe azalarak devam etmesinden sonra kesilmesidir.
Genel anestezi ile yapılmışsa işlemden yaklaşık bir saat sonra yemek yenilebilir. Yenilen ilk öğün hafif, az yağlı, tuzlu ve sıvı gıdalardan zengin olmalıdır. Çorba türü veya kahvaltı tarzı gıdalar ideal olabilir. Zaman içinde 3-4 saat sonra eğer bulantı yoksa normal gıdalarla beslenmeye geçilebilir.
Kürtaj sonrası hekimin reçete ettiği ağrı kesici (analjezikler) ve antibiotikler düzgün şekilde kullanılmalıdır.
Genel olarak enfeksiyon oluşmaması için 10-15 gün süreyle ilişki önerilmez.
Eğer ki bir düşük veya ölü bebek nedeniyle kürtaj yapılmışsa en az 3 ay süreyle bir aile planlaması yöntemiyle korunma önerilir. Bu süre sonunda rahim kendini tam olarak toplayabilir.
Kürtajdan hemen sonra banyo yapılmasının her hangi bir sakıncası yoktur. Fakat enfeksiyon riski nedeniyle vajinal duş yapılması önerilmez.
Kürtaj Sonrası Hamilelik Olur mu?
Kürtaj sonrası gebe kalma konusunda, yapılan kürtaj işleminden dolayı bir engel yoktur. İşlem sonrası ilk adet görülmeden bile hamile kalma durumları görülmektedir. Ancak rahimin kendini toparlaması ve sağlıklı bir hamilelik adına, doktorunuzun size önerdiği süre kadar beklemek gerekir. İlk gebeliğinde kürtaj olan kişilerin, bir daha gebe kalamayacağı şeklinde yanlış bir kanı vardır. İlk kürtajdan sonra da tekrar hamile kalma konusunda, yapılan kürtaj işleminden kaynaklanan bir engel söz konusu değildir. Yani kürtaj sonrası kısırlık gibi bir durum söz konusu değildir. Tabi kürtaj işleminin doğru kişilerce ve doğru koşullarda yapılması ve kürtaj sonrası antibiyotik ilaçların tam kullanılması ve kontrollere zamanında gelinmiş olması kürtaj sonrası sağlıklı hamilelik için oldukça önemlidir.
Kürtaj Sonrası Tekrar Hamile Kalmak İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir?
Hastanın özel durumuna bağlı olarak değişebilmekle beraber, kürtajdan sonra ortalamada 20-40 gün arası bir süre sonra adet görülmeye başlanır. Tekrar hamile kalma konusu için; vücudun toparlanması adına 2 adet döneminin sağlıklı bir şekilde geçmesi, yani işlemden sonra ortalama 2.5-3 ay beklenmesi tavsiye edilir. Kimi hastalarda molar gebelik gibi durumlarda 12 aya kadar bir süre cinsel ilişkiye girerken korunulması gerekebilmektedir.
Hastanın gebelik kararı alması durumunda bir jinekolojik muayene ve devamında hekimin uygun görmesiyle ve folik asit takviyesi ile gebelik sürecine başlanması tavsiye edilir.
Kürtaj Sonrası Pansumana İhtiyaç Var mıdır?
Kürtaj işleminden sonra herhangi bir pansumana gerek yoktur. Yalnızca genital bölgenin temizliği yapılırken özen gösterilmesi, kürtaj sonrası 10 gün kadar bir süre vajinal duş yapılmaması önerilir.
Kürtaj Sonrası denize girme, havuza girme?
Kürtaj işleminden sonra 14 gün kadar bir süre ilişki, denize girme, havuza girme yapılmaması önerilir.
Kürtaj Sonrası Kontrol
Kürtaj işlemi ultrasonografi eşliğinde yapıldığından, işlemden bir hafta sonra hastanın tekrar kontrole gelmesi önerilir ancak zaruri değildir. Çünkü bu yöntemle yaptığımızda, içeride parça kalması ya da başka bir problem yaşama olasılığımız minimuma inmektedir. Rutin muayene için, 30-40 gün sonra hastalar kontrole çağırılır. Kürtaj sonrası herhangi bir rahatsızlık hissetmeniz halinde, fazla kanama olması durumunda ve normalden farklı olduğunu düşündüğünüz diğer tüm durumlarda doktorunuzu arayınız.
Kürtaj Sonrası Ağrı
Kürtaj işlemi sonrası, adet sancısına benzer ağrıların olması normal bir durumdur. Ancak yine de ağrıların yüksek rahatsızlık verici duruma gelmesi, ya da çok uzun sürmesi durumlarında mutlaka hekiminize başvurunuz.
Kürtaj Sonrası Taburcu Süresi Nedir?
Kürtaj işlemi sonrası ortalama 60 dakika sonrasında hasta taburcu olabilir. Hastanın, hastanede yatmasına ihtiyaç yoktur. Anesteziden sonraki toparlanma süreci tamamlanınca ve uzman hekimin onayıyla hasta evine dönebilir.
Kürtaj Sonrası İlaç Kullanımı
İşlem sonrası doktorunuzun reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu konuda doktorunuza danışmadan, kendi kararınızla ilacı bırakma ya da ilaç seçme gibi davranışlardan kaçınınız.
Kürtajdan Sonra Doğum Kontrol Hapı Kullanımı
Kürtaj sonrası doktorunuza sormanız kaydıyla doğum kontrol hapı kullanımı için ilk adet döneminin 2. veya 3. günü başlanması idealdir.
Kürtaj Sonrası Ne Zaman Spiral Taktırılabilir?
Kürtaj ameliyatı sonrası; spiral taktırmak için işlemden sonraki ilk adet döneminin beklenmesi uygun olur. Yani ortalamada 20-40 gün arası bir süreye tekabül etmektedir.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki
İşlemden sonraki ilk 14 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir. Kanamanın bu süre içerisinde durmaması halinde 14 günlük süre geçmiş olsa da cinsel ilişkiye girilmemeli ve mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Cinsel ilişkiye girmek için beklenen süre geçtikten sonra; doktorunuzun cinsel ilişkide korunma tavsiyesi oldu ise mutlaka bu talimatlara uyunuz.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişkide Korunma
Kürtaj sonrası gebelik için, rahmin iyileşmesi ve güçlenmesi amacıyla doktorunuz belirli bir süre korunmanızı tavsiye edebilir. Spiral ve doğum kontrol hapı gibi gebelikten korunma yöntemleri belirli bir süre kullanılamayacağı için, bu süre içerisinde prezervatifle korunma tavsiye edilmektedir.
Kürtaj Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?
Kürtaj sonrası aynı gün duş alınabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz genital bölge temizliği ile ilgili uyarılara dikkat edildiği sürece aynı gün duş almakta bir sakınca yoktur. Kürtaj sonrası duş alırken ilk 10 gün ayakta duş alınması, su dolu küvete yatarak duş alınmaması tavsiye edilir.
Kürtajdan Sonra Adet (Regl) Düzensizliği
Kürtajdan sonra adet düzeninde kısa vadeli bozulma olması normal bir durumdur. Çünkü kürtajdan önceki adet düzeni değişebilmektedir. Hastanın kürtaj olmadan önce adet düzensizliği şikayeti varsa, bu durum kürtaj sonrası da devam edebilir. Bu konularda hekiminizi bilgilendirmeniz faydalı olacaktır.
Kürtaj işleminden sonra kanama ne kadar olur?
Vakum yöntemi ile kürtaj işleminden sonra ilk 7-10 gün aralığında adet kanamasından daha az kanama olması normaldir.
Kürtaj sonrası 2. ve 3. kez kürtaj olmak riskli midir – rahim yumurtalık ve tüpler zarar görür mü?
Hayır zarar görmez. Kürtaj sonrası Rahim ve Tüpler hiçbir şekilde etkilenmez tabi ki tecrübeli hekimler tarafından yapılırsa. Vakum yöntemiyle kürtaj steril ve güvenilir kliniklerde yapıldığı müddetçe tekrar gebe kalma açısından hiç bir risk taşımamaktadır.
Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kürtaj evresi ve kürtaj sonrası hastanın dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri doktorunuzla olan randevularınızı kaçırmamanız ve doktorunuzun söylediklerini birebir uygulamanızdır. Kürtaj sonrası 1 hafta süreyle kontrollere gelmeniz gerekmektedir. Kliniğimizde bulunan kadın doğum uzmanları sizleri yönlendirecek ve sağlıklı bir kürtaj geçirmenizi sağlayacaktır.
Kürtaj sonrası hamile kalınır mı?
Evet kalınabilir. Vakum yöntemi Kürtaj operasyonu tekrar hamile kalabileceğiniz, en güvenilir kürtaj yönetimidir. Hastanın sağlıklı bir rahmi ve doğurganlığı olmaya devam edecektir. Bunun için steril bir ortamda, profesyonel uzmanlar tarafından yapılan kürtaj uygulaması önemli bir yer tutmaktadır.
Etiketler
İçindekiler
Toggle